Начало Сфера Две компании от България и Турция обединяват усилия за повишаване на енергийната ефективност чрез проекта GREEN FOOD
621
Икономика

Две компании от България и Турция обединяват усилия за повишаване на енергийната ефективност чрез проекта GREEN FOOD

Българска и турска компании стартираха съвместен проект за повишаване на енергийната ефективност в хранително-вкусовата промишленост.Проектът "Бизнес модел за енергийна ефективност в трансграничен регион" GREEN FOOD се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg VI-A IPA България - Турция 2021-2027 и цели намаляване на енергопотреблението и въглеродния отпечатък в предприятията от региона.

| 31 Октомври 2025, 13:03 ч.
Две компании от България и Турция обединяват усилия за повишаване на енергийната ефективност чрез проекта GREEN FOOD
Две компании от България и Турция обединяват усилия за повишаване на енергийната ефективност чрез проекта GREEN FOOD
Снимка © БТА

Българска и турска компании стартираха съвместен проект за повишаване на енергийната ефективност в хранително-вкусовата промишленост. Проектът "Бизнес модел за енергийна ефективност в трансграничен регион" GREEN FOOD се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg VI-A IPA България - Турция 2021-2027 и цели намаляване на енергопотреблението и въглеродния отпечатък в предприятията от региона.

Минимално количество вода е проникнало в строящата се метростанция на бул. &b

Парламентът прие на първо и второ четене в едно заседание Законопроекта за ра

Общинският съвет в Сатовча ще разгледа предложение за предоставяне на временн

Пеевски е човек с крехка психика и след като видя, че Бойко Борисов подписа о

Депутатите ще обсъдят днес процедурни правила за избор на председател на парл

Проектът се изпълнява от "Чикън груп" ООД - водещ партньор от българска страна, и "Айтач" ООД от Република Турция. Двете компании оперират в сферата на хранително-вкусовата промишленост.

Това е проект, който цели да насърчи енергийната ефективност в предприятията от сектора, заяви на пресконференция в Националния пресклуб в Бургас ръководителят на проекта Елеонора Негулова.

Управителят на "Чикън груп" Красимир Божков посочи, че за компанията е чест да работи с партньори като "Айтач". Това е първото партньорство между бизнеса - досега подобни проекти се реализираха основно между общини, каза той.

За двете страни проектът ще донесе много добри резултати. С подобрение на производствената част ще можем да намалим потреблението на енергия в нашата фирма и да продължим партньорството си, заяви представителят на "Айтач".

В представянето на проекта Елеонора Негулова посочи, че програмата Interreg VI-A подкрепя устойчивото развитие и енергийната ефективност в трансграничния регион, обхващащ Бургаска област и района на Къркларели в Турция. Целта е да се намалят емисиите и да се насърчи зелената икономика чрез подкрепа на малки и средни предприятия.

Община Стамболово ще кандидатства по проект за превенция и предотвратяване на

Беше загубено много ценно време, в което можеше поръчката поне за част от зон

Общинският съвет в Свиленград одобри проектобюджет за 2026 година в евро. Тов

Публичното финансиране цели да подпомогне местните общности и бизнеса, особено малките предприятия, които често срещат недостиг на средства за инвестиции. Чрез проекта се осигурява възможност за повишаване на доходите, устойчивост на заетостта и реализиране на иновативни бизнес модели, заяви тя.

Общият бюджет на проекта е близо 400 000 евро, като финансирането е изцяло безвъзмездно. Продължителността на изпълнението е 12 месеца.

 GREEN FOOD предлага нов подход, при който водещи компании в хранително-вкусовата промишленост - "Чикън груп" и "Айтач" - показват чрез партньорство какви резултати могат да бъдат постигнати по отношение на енергийната ефективност. Основната мотивация на партньорите е необходимостта от повишаване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък, допълни Негулова. Тя уточни, че по проекта вече са направени енергийни одити, които са определили конкретни мерки за инвестиции. И двете компании ще модернизират технологичното си оборудване, като "Чикън груп" ще внедри нова хладилна техника и система за рекуперация на топлина, осигуряваща топла вода от отпадъчната енергия на охлаждащите камери.

Инвестицията ще намали с 63,66 процента потреблението на първична енергия и ще редуцира въглеродните емисии с 230 тона годишно. Освен това ще се подобри качеството на продукцията и енергийната ефективност на предприятието.

От турска страна "Айтач" ще достави нови машини за месопреработка с висок клас енергийна ефективност. Очакванията са за 30 процента намалена консумация на енергия и над 50 тона годишно по-малко въглеродни емисии.

В рамките на проекта са предвидени и обучения, семинари и демонстрационни събития, в които ще участват 40 представители на малки и средни предприятия от двете страни на границата. Ще се обменят добри практики, опит и технологии в областта на енергийната ефективност и зеленото производство.

Предвижда се изготвяне на филм, който ще проследи изпълнението на проекта и ще бъде публично достъпен. Заключителната среща ще се проведе в Къркларели през септември 2026 г., когато ще бъдат представени постигнатите резултати.

В рамките на пресконференцията беше обсъдена и темата за възможностите за технологичен и търговски обмен между двете предприятия. "Ще имаме както технологично сътрудничество, така и търговски отношения", посочи представителят на "Айтач".

"Ще взаимстваме опит - ние от Турция, те от нас. Става въпрос за обмен на технологични практики", добави Красимир Божков.

Хранително-вкусовата промишленост е сектор, който постоянно трябва да се развива. Ние сме семейна фирма и се стремим да усъвършенстваме производството, отбеляза представителят на турския партньор.

Божков заяви, че в момента "Чикън груп" изнася продукция за Гърция, Румъния и Германия и очаква проектът да допринесе за увеличаване на износа.

Хладилните камери ще дадат възможност за по-големи обеми и гарантирано качество на продукцията, а инвестицията в рекуперация ще подобри производствените процеси и ще повиши конкурентоспособността на предприятието, допълни Негулова. Тя изрази увереност, че проектът ще се превърне в успешен модел за партньорство между частни компании от България и Турция в сектора на хранително-вкусовата промишленост и ще бъде добър пример за устойчиво развитие и прилагане на зелените политики в региона.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възстановено е движението по пътя Асеновград – Смолян, в участъка между Хвойна и Нареченски бани
Възстановено е движението по пътя Асеновград – Смолян, в участъка между Хвойна и Нареченски бани, съобщи дежурният в Областно пътно управление – Смолян. Близо шест час ...
Договорите за обществени поръчки, правилата за превалутиране и покачването на цените бяха обсъдени на информационни срещи за еврото в пет населени места
Информационни срещи, част от Националната информационна кампания за въвеждане на еврото в България, се състояха днес в Каварна, Белоградчик, Медковец, Трявна и Невестино. Експертит ...
Общинският съвет в Кубрат разреши дружеството „Кубратска гора“ да си закупи машина за дърводобив
Общинският съвет даде съгласие дружеството „Кубратска гора“ да си закупи машина за дърводобив. Цената на горския кран за трактор е 41 072,43 лв. без ДДС или 21 000,00 е ...
Община Белоградчик ще кандидатства по проект за предотвратяване на щети по горите от пожари и природни бедствия
Община Белоградчик ще кандидатства с проектно предложение за предотвратяване на щети по горите от пожари, природни бедствия и катастрофични събития. Проектът се финансира по Страте ...
В община Минерални бани ще работи нов социален център с капацитет за обслужване на 28 потребители, реши Общинският съвет
„Център за социална рехабилитация и интеграция“ с капацитет да обслужва 28 души ще работи на територията на Минерални бани. На сесията на Общинския съвет беше гласувано ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Надежда Дюлгерова и Марина Козарева спечелиха първите места в двете възрастови групи в конкурса "Горчиво вино"
Надежда Дюлгерова от Профилирана гимназия "Пейо Яворов" в Петрич и Марина Козарева от училище "Васил Левски" в Бургас спечелиха първите места в двете възрастови групи в Националния ...
Общинският съвет в Смолян гласува 2,6 млн. лв. за обезпечаване на част от дейността на общинското предприятие по чистотата
Общинският съвет в Смолян гласува на днешното си заседание финансиране за обезпечаване на част от дейността на общинското предприятие по чистотата „Благоустройство и комуналн ...
Възстановено е движението по пътя Асеновград – Смолян, в участъка между Хвойна и Нареченски бани
Възстановено е движението по пътя Асеновград – Смолян, в участъка между Хвойна и Нареченски бани, съобщи дежурният в Областно пътно управление – Смолян. Близо шест час ...
Непроменени остават през 2026 г. минималните и максимални цени за таксиметрови услуги в община Смолян
Общинският съвет в Смолян одобри максималните и минимални тарифи за таксиметров превоз, както и броя на таксиметровите автомобили, обслужващи общината за 2026 г. Минималните и ...
На 2 ноември затварят основния вход на Созопол заради провеждането на "Рали Созопол – Пътят не е писта"
Временна организация на движението ще бъде въведена в Созопол на 2 ноември (неделя) заради провеждането на автомобилното събитие "Рали Созопол – Пътят не е писта". Това съобщ ...
Тикер в 20:54 ч.
Надежда Дюлгерова от Профилирана гимназия "Пейо Яворов" в Петрич и Марина Козаре ...
Начало Сфера
621
Икономика

Две компании от България и Турция обединяват усилия за повишаване на енергийната ефективност чрез проекта GREEN FOOD

Българска и турска компании стартираха съвместен проект за повишаване на енергийната ефективност в хранително-вкусовата промишленост.Проектът "Бизнес модел за енергийна ефективност в трансграничен регион" GREEN FOOD се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg VI-A IPA България - Турция 2021-2027 и цели намаляване на енергопотреблението и въглеродния отпечатък в предприятията от региона.

| 31 Октомври 2025, 13:03 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Две компании от България и Турция обединяват усилия за повишаване на енергийната ефективност чрез проекта GREEN FOOD
Две компании от България и Турция обединяват усилия за повишаване на енергийната ефективност чрез проекта GREEN FOOD
Снимка © БТА

Българска и турска компании стартираха съвместен проект за повишаване на енергийната ефективност в хранително-вкусовата промишленост. Проектът "Бизнес модел за енергийна ефективност в трансграничен регион" GREEN FOOD се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg VI-A IPA България - Турция 2021-2027 и цели намаляване на енергопотреблението и въглеродния отпечатък в предприятията от региона.

Проектът се изпълнява от "Чикън груп" ООД - водещ партньор от българска страна, и "Айтач" ООД от Република Турция. Двете компании оперират в сферата на хранително-вкусовата промишленост.

Това е проект, който цели да насърчи енергийната ефективност в предприятията от сектора, заяви на пресконференция в Националния пресклуб в Бургас ръководителят на проекта Елеонора Негулова.

Управителят на "Чикън груп" Красимир Божков посочи, че за компанията е чест да работи с партньори като "Айтач". Това е първото партньорство между бизнеса - досега подобни проекти се реализираха основно между общини, каза той.

За двете страни проектът ще донесе много добри резултати. С подобрение на производствената част ще можем да намалим потреблението на енергия в нашата фирма и да продължим партньорството си, заяви представителят на "Айтач".

В представянето на проекта Елеонора Негулова посочи, че програмата Interreg VI-A подкрепя устойчивото развитие и енергийната ефективност в трансграничния регион, обхващащ Бургаска област и района на Къркларели в Турция. Целта е да се намалят емисиите и да се насърчи зелената икономика чрез подкрепа на малки и средни предприятия.

Публичното финансиране цели да подпомогне местните общности и бизнеса, особено малките предприятия, които често срещат недостиг на средства за инвестиции. Чрез проекта се осигурява възможност за повишаване на доходите, устойчивост на заетостта и реализиране на иновативни бизнес модели, заяви тя.

Общият бюджет на проекта е близо 400 000 евро, като финансирането е изцяло безвъзмездно. Продължителността на изпълнението е 12 месеца.

 GREEN FOOD предлага нов подход, при който водещи компании в хранително-вкусовата промишленост - "Чикън груп" и "Айтач" - показват чрез партньорство какви резултати могат да бъдат постигнати по отношение на енергийната ефективност. Основната мотивация на партньорите е необходимостта от повишаване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък, допълни Негулова. Тя уточни, че по проекта вече са направени енергийни одити, които са определили конкретни мерки за инвестиции. И двете компании ще модернизират технологичното си оборудване, като "Чикън груп" ще внедри нова хладилна техника и система за рекуперация на топлина, осигуряваща топла вода от отпадъчната енергия на охлаждащите камери.

Инвестицията ще намали с 63,66 процента потреблението на първична енергия и ще редуцира въглеродните емисии с 230 тона годишно. Освен това ще се подобри качеството на продукцията и енергийната ефективност на предприятието.

От турска страна "Айтач" ще достави нови машини за месопреработка с висок клас енергийна ефективност. Очакванията са за 30 процента намалена консумация на енергия и над 50 тона годишно по-малко въглеродни емисии.

В рамките на проекта са предвидени и обучения, семинари и демонстрационни събития, в които ще участват 40 представители на малки и средни предприятия от двете страни на границата. Ще се обменят добри практики, опит и технологии в областта на енергийната ефективност и зеленото производство.

Предвижда се изготвяне на филм, който ще проследи изпълнението на проекта и ще бъде публично достъпен. Заключителната среща ще се проведе в Къркларели през септември 2026 г., когато ще бъдат представени постигнатите резултати.

В рамките на пресконференцията беше обсъдена и темата за възможностите за технологичен и търговски обмен между двете предприятия. "Ще имаме както технологично сътрудничество, така и търговски отношения", посочи представителят на "Айтач".

"Ще взаимстваме опит - ние от Турция, те от нас. Става въпрос за обмен на технологични практики", добави Красимир Божков.

Хранително-вкусовата промишленост е сектор, който постоянно трябва да се развива. Ние сме семейна фирма и се стремим да усъвършенстваме производството, отбеляза представителят на турския партньор.

Божков заяви, че в момента "Чикън груп" изнася продукция за Гърция, Румъния и Германия и очаква проектът да допринесе за увеличаване на износа.

Хладилните камери ще дадат възможност за по-големи обеми и гарантирано качество на продукцията, а инвестицията в рекуперация ще подобри производствените процеси и ще повиши конкурентоспособността на предприятието, допълни Негулова. Тя изрази увереност, че проектът ще се превърне в успешен модел за партньорство между частни компании от България и Турция в сектора на хранително-вкусовата промишленост и ще бъде добър пример за устойчиво развитие и прилагане на зелените политики в региона.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възстановено е движението по пътя Асеновград – Смолян, в участъка между Хвойна и Нареченски бани
Договорите за обществени поръчки, правилата за превалутиране и покачването на цените бяха обсъдени на информационни срещи за еврото в пет населени места
Общинският съвет в Кубрат разреши дружеството „Кубратска гора“ да си закупи машина за дърводобив
Община Белоградчик ще кандидатства по проект за предотвратяване на щети по горите от пожари и природни бедствия
В община Минерални бани ще работи нов социален център с капацитет за обслужване на 28 потребители, реши Общинският съвет
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Надежда Дюлгерова и Марина Козарева спечелиха първите места в двете възрастови групи в конкурса "Горчиво вино"
Местен фокус
Общинският съвет в Смолян гласува 2,6 млн. лв. за обезпечаване на част от дейността на общинското предприятие по чистотата
Сфера
Възстановено е движението по пътя Асеновград – Смолян, в участъка между Хвойна и Нареченски бани
Основна линия
Непроменени остават през 2026 г. минималните и максимални цени за таксиметрови услуги в община Смолян
Контекст
На 2 ноември затварят основния вход на Созопол заради провеждането на "Рали Созопол – Пътят не е писта"
На преден план
За нов обществен договор, основан на справедливост и иновативно гражданство, призоваха от обществената платформа „Мисия 100“
Сфера
Договорите за обществени поръчки, правилата за превалутиране и покачването на цените бяха обсъдени на информационни срещи за еврото в пет населени места
Основна линия
Общинският съвет в Смолян разреши изработване на подробен план за реконструкция на лифта „Малина – Студенец“ в Пампорово
В детайли
От „ДПС – Ново начало“ ще сигнализират Инспектората към ВСС за проверка на съдийския състав по дело срещу шофьор, прегазил пешеходец в Козлодуй
Контекст
Общинският съвет в Смолян прие отчет за изпълнение на бюджета за 2024 г.
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.